IJsselmeer Challenge 2019

Al langer een wens van een aantal leden, maar 23 juni 2019 kwam het er dan toch van. Een rondje IJsselmeer op één dag. Al vroeg in het voorjaar waren er plannen gesmeed. Echter Rijkswaterstaat leek roet in het eten te gooien door het voor vier jaar afsluiten van de afsluitdijk.

Groot was de blijdschap toen bleek dat, door onderhandelingen van diverse fietsbelangen organisaties, de afsluitdijk toch 4 keer opengesteld ging worden. Er hoefde niet lang nagedacht te worden en zondag 23 juni ging het gebeuren.

’s Morgens vroeg om 4:20 uur met auto’s vertrokken naar Wezep alwaar er om 5:30 uur op de fiets werd gestart voor de IJsselmeer challenge 2019. Met 11 deelnemersop de fiets en 1 als begeleider in de auto een hele delegatie. De eerste uren stonden vooral in het teken van het drukken van het tempo. Iedereen is nog fris en wil natuurlijk net iets sneller dan verstandig is. De wind kwam uit het zuidoosten en het zonnetje scheen heerlijk dus tot Den Oever ging het eigenlijk vanzelf.

Bij het opdraaien van de afsluitdijk kwam ook de wind wat meer op kop en dan is die dijk toch best wel lang. In Friesland kon je merken dat de afstand begon te tellen. Ook de wetenschap dat de rest van de weg min of meer tegenwind zou zijn werkte niet echt mee. Desondanks was de sfeer perfect. Er werd af en toe een beurt op kop overgeslagen, maar daar hoorde je niemand over. Iedereen leek zich er van bewust dat we het samen moesten doen.

Na de laatste rustpauze, met circa 300 km in de benen, was het even lastig om weer op gang te komen. Na een aantal kilometer ging het eigenlijk weer vanzelf. De wetenschap dat de ronde bijna voltooid was gaf vleugels. Om 19:00 uur was de groep weer terug in Wezep.

De ronde is zonder problemen verlopen. Iedereen heeft het gehaald. De begeleiding tijdens de tocht was top. Slechts 1 lekke band en 1 lege batterij van de navigatie. Iets om met trots op terug te kijken.

In de wandelgangen gaat al het gerucht dat er plannen worden gesmeed voor een nog grotere monstertocht in 2020.